maanantai 31. lokakuuta 2022
In memoriam
Kuu vaihtuu
lauantai 29. lokakuuta 2022
Syysmyräkkä
perjantai 28. lokakuuta 2022
Työmatkaliikenne
Kuva torstaina Itäkeskuksesta omaa matoani odotellessa.
Perjantaina työmatkaliikenne takkusi sekä aamulla että illalla. Kummassakin tapauksessa olin lähtenyt reilusti ennen tavallisia matkustusaikoja liikkeelle ajatuksena olla aikaisemmin perillä.
Aamulla heräsin ennen kukon laulua eli herätyskelloa, joten olin lähes puoli tuntia etuajassa. Metrossa puuttui vuoroja henkilöstövajeen vuoksi ja junat tupaten täynnä. Itäkeskuksessa oli vielä epäonnea kun hissiin juoksi nainen, joka paineli nappia useamman kerran ja ovi aukesi aina uudelleen. Kun vihdoin pääsin onnikkalaiturille, bussi meni sananmukaisesti nenän edestä ohitse, vaikka kuinka huidoin kuljettajalle, että olisin vielä tulossa kyytiin. Seuraava tuli vasta 7.50 laiturille, jolloin ilmoittelin työpaikan Whatsapp-ryhmään etten ehdi ennen tuntien alkua paikalle. Olin perillä 8.30, noin 1h30min lähdöstä. 😟
Onneksi saldoja on vielä reilusti. Vaikka aamu ei onnistunut ajallisesti, pystyin livistämään heti iltapäiväliukuman alkaessa, jotta olen Hyvinkäällä vähän aikaisemmin. Alkumatka meni ihan hyvin Tikkurilaan asti. R-junan piti tulla 5 minuutissa vaan eipä tullut. Hetken odottelun jälkeen tuli kuulutus, jossa kerrottiin junan olevan myöhässä teknisen vian vuoksi eikä lähtöaikaa ole tiedossa. Puolisen tuntia myöhemmin tuli joku R-junan, joka oli täynnä. Pujottelin eteisestä vaunun puolelle, koska siellä oli enemmän tilaa seistä eikä tarvinnut pelätä kaatuvansa lastenvaunujen päälle. Iso reppu siirtyi jalkatilaan ja pääsin istumaan. Järvenpäähän asti vaunu täyttyi ihmisistä ja sen jälkeen alkoi tyhjentyä. Kokonaismatka-aika 2h. Annoin kiireisimpien juosta portaat edelläni ylös, sillä keuhkoni eivät vielä ole palautuneet edellisestä vitsauksesta ja tarvitsen pitkissä portaissa lepotauon.
Jostain syystä aikaisemmin lähteminen ei ole hyvä idea. Näitä tilanteita on tullut viimeisen vuoden aikana usein.
keskiviikko 26. lokakuuta 2022
Sederholm 300
Olin tänään työpäivän jälkeen Helsingin kaupungin museossa kuuntelemassa Johan Sederholmin elämään ja aikakauteen liittyviä luentoja. Juuri tänään on kulunut 300 vuotta hänen syntymästään.
Mielenkiintoiset luennot kertoivat hänen ainutlaatuisesta elämästään, kaupungin kasvamisesta, liike-elämästä ja kulttuurista 1700-luvulla.
Sali oli täysi. Kiitos Kaupungin museon henkilökunnalle ja Martoille piirakoita ja kahvista.
Maistelin tänään 1700-luvun lihapiirakkaa, joka maultaan ja koostumukseltaan oli rutkasti paremman makuista kuin nykypäivän lötköt munkkisämpylät. Lihan ja voitaikinalevyjen lisäksi, mausteena oli käytetty kanelia, muskottia, sitruunaa ja rusinoita. Sitruunapiirakkakin oli hyvää, mutta lihapiirakka oli paras herkku pitkään aikaan. Lihapiirakka tarjoiltiin kahvin kera, joka oli 1700-luvun kallis, mutta uusi muotijuoma. Sitä juotiin ilman pikkupurtavaa pienistä mokkakupeista.
Ohjelma (kopioitu museon sivuilta tähän):
Vuonna 1722 tukholmalaissyntyinen Erik Sederholm päätyi monien vaiheiden jälkeen vaimoineen Helsinkiin ja ryhtyi meritullin tarkastajaksi. Hänen samana vuonna syntyneestä pojastaan Johan Sederholmista tuli Helsingin rikkain kauppias, jonka vuonna 1757 rakennuttama kivitalo seisoo yhä Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimpana.
Edelleen Helsingissä vaikuttavan Sederholm-suvun 300-vuotisjuhlan kunniaksi Helsingin kaupunginmuseo järjestää kaksikielisen luentotilaisuuden, jossa tutustutaan suvun alkuvaiheisiin ja elämään 1700-luvun Helsingissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
klo 16.00 vs. museonjohtaja Minna Sarantola-Weiss: Sederholmin suvun asettuminen Helsinkiin ja Suurtorin laidalle (suomeksi)
klo 16.15 FT Juha-Matti Granqvist: Johan Sederholm, hänen afäärinsä ja hänen Helsinkinsä (suomeksi)
klo 17.00 FT Sofia Gustafsson: Rundtur i 1700-talets Helsingfors: stadsbilden och stadsborna (ruotsiksi)
klo 17.45 Kahvitauolla maistellaan Kalevan Marttojen valmistamia 1700-luvun leivonnaisia
klo 18.15 tutkija Jere Jäppinen: Musiikkia ja kulttuuria 1700-luvun Helsingissä (suomeksi)
Lisätietoja:
Linkki Suomen kansallisbiografiaan, jossa kattavasti tietoa henkilöhistoriasta.
Helsingin kaupunginmuseon artikkeli: Puotipuksusta kaupungin rikkaimmaksi mieheksi.
Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin.
sunnuntai 23. lokakuuta 2022
Siivouspäivä
Etsin lattialle pudonnutta ruuvia Hyvinkään kämpän lattialta apuvalon kanssa ja totesin pölypalleroiden juhlat pöydän alla. Käytin lepopäivästä osan lattioiden moppaamiseen.
Ilta oli kaunis, mutta auringon laskiessa kylmä hiipi luihin ja ytimiin.
lauantai 22. lokakuuta 2022
Vaahtera
Kahden talon suojassa loistaa vaahtera oranssin värisin lehdin. Aurinkoinen päivä, mutta kovin syksyisessä tunnelmassa.
torstai 20. lokakuuta 2022
keskiviikko 19. lokakuuta 2022
Bussia odotellessa
Onnikkaa odotellessa ehtii kuvaamaan syksyn värejä.
Tänään ei julkinen liikenne mennyt ihan putkeen. Onneksi olin reilusti etuajassa liikenteessä. Keskipäivän pikapyrähdyksestä tuli iltapäivän venähdys.
maanantai 17. lokakuuta 2022
Värinvaihto
Vielä on liki puroa koivujen lehdet osittain vihreinä, mutta pari hallayötä ovat vauhdittaneet väri vaihtoa.
keskiviikko 12. lokakuuta 2022
Satumainen valo
Aurinko pullahti pilvestä. Tuuli ja sade olivat värjänneet metsätiet ja -polut kellertävän ruskealla lehtimatoilla. Matalalta paistavat aurinko raidoitti maton tiikerijuovilla.
maanantai 10. lokakuuta 2022
Pimeä vuodenaika
Taivaanrannassa lännestä saapuvat sadekuurot. Aurinko laski niin tavattoman nopeasti, että paras väriloisto jäi tallentamatta.
Kotona ripustelin lisää heijastimia takkeihin ja reppuun.
lauantai 8. lokakuuta 2022
Sateen jälkeen
Koronapöpö pyörähti Rastilassa. Onneksi tankkasin pakastimen ja jääkaapin maanantaina. Tänään kävin roskis keikalla pienen pyörähdyksen korttelipihalla kuvaamassa vesitimantteja.
maanantai 3. lokakuuta 2022
Auringonlasku ja ruska
Ensin kotiin ja välipalan kautta kauppaan.
Sama auringonlasku, jossa pilvet maalaavat punaraitaisen taivaan, värjää myös rakenteilla olevat tornitalojen seinät Vuosaaressa.