maanantai 7. toukokuuta 2018

129. Kilauea


Olen viime aikoina seurannut sosiaalisen median kautta Madam Pelen voimannäytettä Havaijilla. Kartassa, kuva wikipediasta, näkee Havaijin saaren eli ison saaren tulivuoret, joista esiäiti Kohala on vanhin. Sen lapsia ovat Mauna Kea ja
Hualalai. Mauna Kean lapsi Mauna Loa sekä lapsenlapsi Kilauea, joka nyt näyttää mahtinsa itäisen repeämän alueella kuten monesti aikaisemminkin parinsadan vuoden aikana. 

Ikävintä tietysti heille, jotka menettävät kotinsa. "Ajattele, että olen koko ikäni asunut alueella ja nyt takapihallani on tulivuori." Useimmat ovat hyväksyneet tilanteen asettuessaan Kilauean alueelle asumaan, että näin saattaa joskus käydä. 

Kuvia alueelta The Guardian -lehdessä

Aktiiviset tulivuoret Vulcano Discoveryn verkkosivulla, jonka maailman kartalla on eri värisiä symbolein tulivuorten aktiivisuudesta. Englannin kielinen sivusto sisältää uutisia, artikkeleita, kuvia ja videoita.

Aika levotonta näyttää olevan. Kaikki aktiiviset vuoret ovat jollain skaalalla toiminnassa eikä yhtään vihreää kuvaketta missään. Jokunen vuosi sitten suurin osa oli vihreää tai keltaista. 

Tulivuoret sijaitipaikan mukaisesti + kartta: Linkki

Päivitys 16.6.2018:
U.S. Natioal Park Servicen video Kilauea tulivuoren purkauksen siirtymisestä 
pääkraatereista, Pu‘u ‘Ō‘ō ja Halema‘uma‘u, itäisen repeämän kautta Punan alueelle sekä muutoksista saaren maisemaan. 

Lisää Pu‘u ‘Ō‘ō kraatterin purkauksesta vuodesta 1983 nykypäivään USGS: Volcano -sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti