torstai 23. heinäkuuta 2020

Yö-ötökkä

Katselin Areenasta tänään muistista poistuvaa ohjelmaa sen jälkeen kun muu poppoo oli mennyt nukkumaan. Takanani olevassa lukulampussa paloi valo. 

Näin silmäkulmastani liikettä ja joku jättikärpänen törmäsi keskelle otsaani ja pomppasin säikähdyksestä kattoon. Iiiiiiiks, kirkaisin pääni sisällä ja haravoin kämppää katseellani. Mikä se oli? Toinen räpyttelykierros olohuoneen ympäri ja totesin että se on liian pieni lepakoksi ja näytti yökköseltä. Se lensi lampun valossa kirjahyllyn lasiovea ylös ja katosi hyllyn katolle. 

Harpoin muki ja mainos kädessä eteiseen ja varmistin kaappien ovien olevan kiinni. Olisin auttanut sen ulos, mutta en saanut kiinni. Kaikki ovet ja ikkunat olivat kiinni, joten on varmaan illan aikana lentänyt avoimesta ikkunasta sisään joko itse tai tuulenpuuskan vauhdittamana. En löytänyt otusta mistään enkä ruvennut etsimään. Sammutin valot ja menin nukkumaan. 

Keittiön ikkunan ulkopuolella kasvaa iso lehmus, mänty ja joitakin pienempiä lehtipuita, joille en omaa yöperhosta löytänyt. Lehmus on kukkinut runsaasti ja tuoksunut lempeän voimakkaasti viimeisen helleviikon aikana, joten yöllä ajattelin sen olevan Lehmuskiitäjä kun en sen väriä ehtinyt yön hämärässä näkemään. 

Aamulla nostin repustani tavaraa ja mikäs siellä räpisteli? No se yölentäjä. Kannoin repun keittiöön ja avasin ikkunan. Avasin kassin suun äärimmilleen ja aloin purkaa lentoesteitä ötökän edestä. Pökkyräinen liitäjä tunnisti raikkaan ilmavirtauksen, mutta yritti lentää ikkunan lävitse. Laskeutui sitten keittiön seinälle, josta poimin mainoksen ja kahvikupin avulla. Työnsin kädet ikkunan raosta ja vapautin ikkunan ulkopuolella. 

Kyseessä oli todennäköisesti mäntykiitäjä (kuva wikipediasta), mutta harmaita kiittäjiä pikku eroilla on melkoisen paljon. Koska sillä oli kiire oudon yön jälkeen en saanut siitä kuvaa.  Googlen kuvahaulla sain eteeni mäntykiitäjien joukon, joiden perusteella valitsin lajin. Se ei tietenkään poista sitä mahdollisuutta, että se olisi joku muu yöperhonen. Lähellä on iso puisto täynnä puita ja pensaita. 



Tärkeimpiä ja tunnetuimpia yöperhosryhmiä ovat wikipedian mukaan: Yökköset (Noctuidae), Mittarit (Geometridae), Kiitäjät (Sphingidae) ja Karvakehrääjät (Lasiocampidae). Löysin lisätietoa mielenkiintoisesta tietokannasta Ötökkätieto, jossa oli jokunen hyönteinen kuvattuna 50 eri kategoriassa ja josta noita harmaita yötyyppejä oli melkoinen määrä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti