maanantai 17. maaliskuuta 2014

Suomen kartta

Olen hakenut hyvää Suomen karttaa, mutta semmoista ei taida löytyä. Toki erilaisia karttoja piisaa pilvin pimein, mutta ei kaipaamaani julkaisua. Karttakeskuksestakin kävin katsomassa, mutta haluamani Suomi on jaettu moneen osaan. Mieluummin käyttäisin siinä tapauksessa karttakirjaamme, jossa sivut pysyvät nätisti paikoillaan sen sijaan, että tarvittavat osaset ovat aina väärässä paikassa tai kokonaan kadoksissa. 

Karttakirja on hyvä ja tarkka, mutta tie ei jatku seuraavalle aukeamalle vaan Suomi käsitellään lännestä itään. Jos kuljetaan etelästä pohjoiseen tai päinvastoin, pitää hyvissä ajoin etukäteen hakea reitti ja merkitä sivut, joille tie vie. Helppoa kuin heinänteko, ellei tule yllätyksiä ja mutkia matkaan etenkin jos paikkakunta ei ole ennestään tuttu ja joudut käyttämään hakemistoa. Kokemusta on .... ; )

Viime kesänä käytössämme oli Hallwagin kartta Ruotsista. Se oli helppo taitella käyttöön ja tie jatkui loogisesti kun taitoksia availi. Kartan merkinnöt olivat selviä ja reitti oli helppo valita etukäteen tai vauhdissa soveltaen. Hallwagilla ei ole Suomen karttaa. Muitden maiden kartantekijöiden tuotteita löytyi. Jos kartta- tai kirjakaupassa palaa pinna karttaa taitellessa ja reittiä etsiskellessä, palaa käämit ihan varmasti komentokeskuksessa tosi elämässä. 

Herää kysymyksiä. Onko oman karttakauppamme asema niin vahva kielellisesti minimaalisessa kulttuurissamme, ettei Hallwag ole lähtenyt kilpailemaan? Vai onko teknologia viemässä karttojen aseman autoistamme? Eksymmekö vai löydämmekö perille kännykällä navigoiden? Ovathan ne toki erinomaisia apuvälineitä uppo-oudolla alueella, mutta joissakin tapauksissa kartan silmäily on helpompaa paperilla kuin pientä ruutua tihrustaen. Niin, tästähän voi vetää johtopäätöksen, ettei käytössäni ole täppäriä tai pientä läppäriä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti