sunnuntai 16. heinäkuuta 2023

Taika 1: Parantola mäntymetsän katveessa


Mäntymetsäistä soraharjua pidettiin hyvänä terveyskohteena ja 1898 alueelle perustettiin terveysparantola, kuivan maaston ja mäntymetsän tuottaman hyvän ilmaston vuoksi.


Parantolan potilashuone
Ja
Jugendlinnan torni toukokuulta 2023. 
Kävelen sen ohitse aina kaupungissa käydessäni.
 
 

Teksti lainattu Hyvinkään kaupungin Taika-museokeskuksen sivuilta: 

Mäntymetsän katveessa - Hyvinkään parantola 1896-1939

Näyttely avoinna: 5.2.2023-7.1.2024 

”Tämä kaunis huvila, joka muureineen muistuttaa vanhaa linnaa.” Veckans Krönika, 1906.

Hyvinkään kaupunginmuseon vuoden 2023 näyttely kertoo Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan. Parantola perustettiin vuonna 1896 sairastelusta toipuvien tai hermolepoa kaipaavien kaupunkilaisten lepopaikaksi. Vieraskirjassa vilisi aikansa kuuluisia nimiä, kuten Anna AhmatovaHugo SimbergAino Sibelius ja Saima Harmaja.

Parantola sai nopeasti avautumisensa jälkeen suuren suosion. Hyvät rautatieyhteydet houkuttelivat Hyvinkäälle kasvavan määrän vieraita Suomesta ja ulkomailta asti. Kotimaisista vieraista moni oli virkamiehiä tai kulttuuriväkeä, ulkomaisten vieraiden joukosta löytyy esimerkiksi paronittaria, senaattoreita, kenraaleita ja amiraaleja, jotka toivat kansainvälisen tuulahduksen pienen teollisuuspaikkakunnan seuraelämään.

Vuonna 1906 kasvavan asiakasmäärän tarpeisiin parantolan uudeksi päärakennukseksi valmistui kuuluisan arkkitehti Lars Sonckin piirtämä uljas kivinen jugendlinna, jota laajennettiin sittemmin useampaan kertaan. Näyttely esitteleekin parantolan historian lisäksi myös sen arkkitehtuuria.

Hyvinkään kuivasta ”vuoristoilmasta” mäntymetsän katveessa saatiin nauttia parantolassa aina vuoteen 1939 saakka, jolloin rakennus muutettiin sotasairaalaksi. Rakennus tuhoutui pahoin talvisodan pommituksissa ja sodan jälkeen se otettiin terveydenhuollon käyttöön.

Hyvinkäällä parantolan vaikutus näkyy edelleen parantolarakennusten lisäksi kaupunginosan ja sen katujen nimissä. Nyt parantolan historiaan sen eri vaiheissa voi tutustua esineiden, tarinoiden, valokuvien ja monipuolisen oheisohjelman kautta myös Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelyssä.

Ryhmät voivat tilata näyttelyyn opastuksen. Tarjolla on myös Helene Schjerfbeck - Rakkaudesta maalaamiseen -draamaopastus. Lue lisää opastuksista Palvelut-sivulta.

Näyttelyyn liittyvään runsaaseen oheisohjelmaan voi tutustua Tapahtumat-sivulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti