perjantai 21. elokuuta 2015

Naisten kielen konsertti

Musiikkitalossa oli tänään upea musiikkiesitys, josta vastasivat säveltäjä kapelimestari Tan Dun ja Helsingin kaupungin orkesteri. Musiikki pohjautui kansanperinteeseen ja naisten salaiseen kieleen ja tunteita kuvaaviin lauluihin. Tan Dun on säveltänyt upean harppukonserton laulujen ympärille. 

Suomalaisen kansanperinteen laulurunoudesta löytyy samoja piirteitä. Ortodoksisessa perinteessä itkuvirret kuvaavat samoja tunteita surusta uopumiseen ja kaipauksesta haikeuteen niin kuin Nushu-kielen tunteiden tulikitseminenkin. 

Musiikin toteutus on mielikuvituksellista ja kekseliästä vai mitä sanotte kivistä lyömäsoittimina tai vesipaljuiista, josta kädet liruttavat vettä mikrofonien avulla tai läiskyttävät veden pintaa. Todellinen mixed media tarjoilu: orkesteri, videoita, joilla naiset laulavat orkesterin soidessa.. Musiikin lisäksi oli antoisaa seurata säveltäjä kapelimestarin orkesterin ohjausta. Se oli varsin ilmeikästä ja vauhdikasta.

Lisätietoja Helsingin juhlaviikkojen ohjemistosta: The Secret songs of women (kuva juhlaviikkojen sivulta).




Pidän kiinalaisesta uudesta musiikista. Tämä on uusi suosikkini ja odotan malttamattomana, että musiikki taltioidaan leyvylle. Toin Kiinan matkaltani Lin Hai & Firends 2 / Pipa Images, josta kuulin yhden sävelmän Pekingin kirja- ja musiikkitavaratalossa: A Duet. Levyn kaikki kappaleet ovat erinomainen sekoitus uutta ja vanhaa kiinalaista musiikkia. Linkin kautta voi valita muutakin musiikkia kuunneltavaksi. 

Musiikkitalon konsertissa näkyi paljon Suomen musiikkieleämän kermaa sekä varmaan kattava osa pääkaupunkiseudun kiinalaisväestöstä. Onneksi sain seuraa ja kyydin kotiin (kiitos), sillä muuten en olisi varmaan pysynyt nahoissani konsertin jälkeen. Aivot kävivät ylikierroksilla. 

Musiikkitalo on ollut valmiina jo iät ja ajat, mutta tämä oli ensimmäinen vierailuni siellä sekä sen eriskummallisen muotoiseen ja hämmentävään permantojärjestelmään. Konsertin jälkeen yleiseö hajaantui moneen suuntaan eikä käytävillä ollut ruuhkaa. Millainen lie tilanne talviaikaan kun ihmiset jonottavat naulakoille noutaaan takkejaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti