keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Sederholm 300



Olin tänään työpäivän jälkeen Helsingin kaupungin museossa kuuntelemassa Johan Sederholmin elämään ja aikakauteen liittyviä luentoja. Juuri tänään on kulunut 300 vuotta hänen syntymästään.

Mielenkiintoiset luennot kertoivat hänen ainutlaatuisesta elämästään, kaupungin kasvamisesta, liike-elämästä ja kulttuurista 1700-luvulla.

Sali oli täysi. Kiitos Kaupungin museon henkilökunnalle ja Martoille piirakoita ja kahvista. 

Maistelin tänään 1700-luvun lihapiirakkaa, joka maultaan ja koostumukseltaan oli rutkasti paremman makuista kuin nykypäivän lötköt munkkisämpylät. Lihan ja voitaikinalevyjen lisäksi, mausteena oli käytetty kanelia, muskottia, sitruunaa ja rusinoita. Sitruunapiirakkakin oli hyvää, mutta lihapiirakka oli paras herkku pitkään aikaan. Lihapiirakka tarjoiltiin kahvin kera, joka oli 1700-luvun kallis, mutta uusi muotijuoma. Sitä juotiin ilman pikkupurtavaa pienistä mokkakupeista. 

Ohjelma (kopioitu museon sivuilta tähän):

Vuonna 1722 tukholmalaissyntyinen Erik Sederholm päätyi monien vaiheiden jälkeen vaimoineen Helsinkiin ja ryhtyi meritullin tarkastajaksi. Hänen samana vuonna syntyneestä pojastaan Johan Sederholmista tuli Helsingin rikkain kauppias, jonka vuonna 1757 rakennuttama kivitalo seisoo yhä Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimpana.

Edelleen Helsingissä vaikuttavan Sederholm-suvun 300-vuotisjuhlan kunniaksi Helsingin kaupunginmuseo järjestää kaksikielisen luentotilaisuuden, jossa tutustutaan suvun alkuvaiheisiin ja elämään 1700-luvun Helsingissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.


klo 16.00 vs. museonjohtaja Minna Sarantola-Weiss: Sederholmin suvun asettuminen Helsinkiin ja Suurtorin laidalle (suomeksi)

klo 16.15 FT Juha-Matti Granqvist: Johan Sederholm, hänen afäärinsä ja hänen Helsinkinsä (suomeksi)

klo 17.00 FT Sofia Gustafsson: Rundtur i 1700-talets Helsingfors: stadsbilden och stadsborna (ruotsiksi)

klo 17.45 Kahvitauolla maistellaan Kalevan Marttojen valmistamia 1700-luvun leivonnaisia

klo 18.15 tutkija Jere Jäppinen: Musiikkia ja kulttuuria 1700-luvun Helsingissä (suomeksi)


Lisätietoja: 

Linkki Suomen kansallisbiografiaan, jossa kattavasti tietoa henkilöhistoriasta.

Helsingin kaupunginmuseon artikkeli: Puotipuksusta kaupungin rikkaimmaksi mieheksi.

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti