maanantai 19. kesäkuuta 2017

Kirja: He olivat natseja


Mielenkiintoinen ja vaikuttava sukuhistoria 1900-luvun alkuvuosikymmenten tapahtumista Euroopasta. Suomalaisen toimittajan tutkimus isovanhempien poliittisesta taustasta ja elämäntavasta toisen maailmansodan aikana. 

Alku ja loppu etenivät joutuisasti. Niissä kerrotaan henkilöiden taustoista ja lapsuudesta sekä sodan loppuvaiheiden tapahtumista perheen elämässä. Se osa kirjan keskellä, missä kerrotaan niistä olosuhteista, joissa eletään 1930-lukua ja natsismin leviämistä, eteni kaikkein hitaimmin. 

Kirjan alussa olevat kartat helpottavat ymmärtämään tapahtumien kulkua ja etäisyyksiä. Myös sukupuu oli avuksi perheen hahmottamisessa. Tiedonhakijana osaan arvostaa myös kattavaa lähdeluetteloa ja sota-arkistojen nimiä. Koskaan ei tiedä, milloin niitä tarvitaan. 

Kannattaa kahlata läpi. Aihe koskettaa varmasti monia, joita sodanaikaiset vaietut tapahtumat kaihertavat. Juuri sopivaa matkalukemista metrossa, jossa tarinan hidas eteneminen ei häiritse. Toki luin kirjaa myös viikonloppuisin, mutta enimmän osan juna- ja metromatkoilla. 

Sattumalta oli hieman aikaisemmin lukenut sotaromaanin, joka löyhästi kietoutui samaan aiheeseen ainakin osittaisena sotakuvauksena. Sen lukeminen avasi ymmärrystä sukuhistorian sotakuvauksille (Ville Kaarnakari: Hakaristin leimaama ).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti