tiistai 15. joulukuuta 2009

Kuurankukkia

Heräsin viime yönä painajaisestani, jossa vesitornadot jahtasivat minua kaatuvan kuusen kanssa, siihen, että minulla oli tolkuttoman kuuma. Luulin, että olin tulossa kipeäksi kun eilen nivelet olivat eri mieltä kanssani ja mittasin kuumekäyräni. Tulos 35.7 astetta. Eikä uni tullut sitten millään enää uudestaan silmääni, joten rupesin lukemaan kirjaa kunnes kello hälytti. Katselin olkkarin ikkunasta ilman prillejä, että onpas synkkä päivä taas tulossa. Aamutoimien jälkeen puin ylleni edelleen hellettä ihmetellen. Kävin toteamassa aamun pakkaslukemat ja yllätyin kun näin sisälämpötilan kivunneet rapiat yli 26 asteen. Samalla vilkaisin ulos ja näin ikkunasta pelkkää kuuraa. Tarkemman tutkimuksen jälkeen katselin pienois kasvihuonettani ikkunaklasien välissä. Lämmin ilma nousi ylös, törmäsi ikkunakarmiin pisaroituen vedeksi ja valuen kylmää ikkunaa pitkin alas muodostaen alakarmiin jääkerroksen. Valtakunta auton skraapasta ja hiusten kuivaimesta. Kumpaakaan ei huushollissani ole, joten tyydyin pyyhkimään liinoilla kosteuden pois kun avasin huoneistoni lämmön ikkunan ulkopinnalle ja jää alkaessa sulaa. Illalla tarkistaessani tilanteen ikkuna oli alhaalta huurussa, mutta jäätä ei tällä kertaa ollut, tosin käänsin huoneistotermostaatteja hieman alemmaksi, joten sisäilmakin on vain 21,5 astetta. Huomasin aamulla taloa kierrellessäni muitakin ikkunoita, jotka olivat reagoinneet samoin. Kaikki ikkunat olivat ulkoseinällä samaan tapaan kuin päätyikkunani. Taloyhtiöllä on hienot automaattiset vehkeet, jonka anturit reagoivat kylmään ja kuumaan säädelleen talon lämpötilaa. Sain syksyllä tietää, että uusi pj. ei ole kiinnostunut tekniikasta vaan on määrännyt huoltomiehen nostamaan ja laskemaan lämpötilaa säiden mukaan. Ensimmäisen vuoden säätöjä lukuun ottamatta ei ongelmia ole ollut, jahka älysimme sulkea kaikki ikkunat kunnolla. Tietysti lämmityksessä on pieni viive kumpaankin suuntaan, mutta sehän on ihan normaalia. Ei tämömöinen kolossi hetkessä lämpene, onhan se tuolla töissäkin huomattu, että jos pakkasella talo on minimi lämmöllä viikonlopun, saattaa maanantai aamuna olla hieman viileämpää. Anturit ovat herkkiä laitteita. Toivottavasti ne eivät ota nokkiinsa kun niitä alvariinsa kropeloidaan. Talon tekniikkaan tutustuneilla taloyhtiön hallituksen ensimmäisillä edustajilla on arvokasta tietoa. He ovat yrittäneet siirtää tietoa eteenpäin, mutta nuori mies ei suostu ottamaan ohjeita vanhemmalta naiselta. Taas törmätään näihin ikivanhoihin asenteisiin.

2 kommenttia:

  1. Johan taas nousi olemattomat niskahiukseni pystyyn noista viimeisimmistä huomioinneistasi, juu näin on monessa asiassa.

    VastaaPoista
  2. Etkä ole ainoa, jonka vetää korvansa luimuun moisen otuksen edessä. Onneksi sanomalehtipaperi imee hyvin kosteutta. On ikkuna pysynyt sulana. Kosteuden poiston avuksi omat termostaatit laskivat lämpötilaa 6 astetta alaspäin.

    VastaaPoista