torstai 26. helmikuuta 2009

Rusina pot eli pyttipannu kiinalaisittain

Löysin kirjakaupasta uuden Suomen kielisen, selkein ohjein ja kuvin tehdyn kettokirjan kiinalaisista ruoista: Löytöretki Kiinan keittiöihin. Vinkkasin siitä tietysti kaikille tuntemilleni kiinalaisen ruoan ystäville. Vastaukseksi sain kirjavia lisäkysymyksiä. Siksi sekalainen selvitys kiinalais-suomalaisesta pyttipannuista. Löysin kirjasta tutun näköisiä ja oloisia ruokia sekä myös sellaisia, joita voisin harkita kokeilevani omassa keittiössäni. Paljon hullunkurisia nimiä, joiden ohjeissa outoja ainesosia, joita ehkä joutuu hieman soveltamaan käytännössä. Miten olisi esimerkiksi juopunut kana? Löytyisikö jostakin putiikista shaoxing-riisiviiniä tai kiinalaista (Chinese poison) hirssiviina MouTaita? Voi kai kanan juovuttaa jollain suomalaisella koktailillakin? Haluaisin maistaa valeankkaa, Buddhan mielihyvää ja puuhun kiipeäviä muurahaisia. En väitä että en olisi jossain mutkassa niitä jo syönytkin, mutta en ainakaan omin käsin kokaten (Kevätsipuliohukaiset, slurps).

Ainoa suurempi este kokkaamiselle on erityinen vastenmielisyys tiskaamiseen. Ohjeiden mukaan lähes jokaiseen ruokaan käytetään sen seitsemäätoista kippoa. Voihan nenä! Odottelen inspiraatiota. Siihen asti nautin tavallisista perusruoista kuten paistetusta munariisistä vihanneksilla tai paistettua kiinankaalia. Laiskan emännän pikaruokaa. Paistetusta munariisistä löytyy hyvä ja selkeä ohje pitkän kaavan mukaan Ken Homin kirjasta. Pikaruokana sen voi tehdä myös Finduksen Kiina Mixistä, jossa on vihannekset valmiina. Paistetusta kiinankaalista tulee yleensä pyttipannu eli kun ei ole mitään laitetaan vähän kaikkea, mitä kaapista löytyy. Kun ei ole kiinankaalia, sama ohje käy muillekin vihanneksille perunoista alkaen. Yleisesti ja kansainvälisesti ruokaohjeet alkavat aina samalla lauseella: otetaan puhdas pannu tai kattila. Tuikataan tuli pannun alle ja ruokalusikallinen öljyä pannun pohjalle (sisäpuolelle). Perään nakataan murskatut mausteet (valkosipuli, inkivääri, sipuli, selleri). Pyöräytä lastaa pannulla, heitä joukkoon pieniksi silputut kasvikset ja sekoita pari minuuttia. Varo, ettei pala pohjaan (tilkka vettä auttaa). Jos et äsken maustanut, ripottele nyt purkeista jauheita mielen mukaan sekä ruokalusikallinen soijaa, (etikkaa ja sokeria). Kiinalainen risotto samoilla vinkauksilla. Tätä ei ole Ken Homin kirjassa: Jos teet pitkän kaavan mukaan, pidä kansi lähistöllä. Kylmä keitetty riisi käyttäytyy pannulla samoin kuin popcornit kattilassa: ampu tulee! Eli mene kirjastoon ja lainaa kiinalaisen kokkauksen käsikirjoja. Minun ohjeillani saat aikaiseksi keitiökatastrofin!

3 kommenttia:

  1. Näyttääpä kyllä herkulliselta tuo annos tuossa kuvassa ja ihan kiinalaiselta kuulostaa nuo sinun ohjeistuksetkin. Soija ja etikka, öljy ja valkosipuli, inkivääri ja chili, siinäpä kiinalaisen keittiön perusainekset.

    Minäkin olen aika laiska kokki. Johtunee samasta syystä, tiskaamisen inhosta ja varsinkin yksinollessa siitä, että havahdun ruuan laittoon vasta siinä vaiheessa, kun on jo karmiva nälkä. Eihän siinä sitten ehdi kummempia kokkailla, kun pannulta jo pitää ensihätään ronkkia. :/

    Maltillisia kokkauksia sinne uuden keittokirjan parissa! Oikeassa olet muuten siinäkin, että kiinalaisruokaa tehdessä tulee sitä tiskiä! :/

    VastaaPoista
  2. On sinulla herkullisen näköinen annos lautasellasi.

    Ehkä kevään edistyessä tulee innostus uusien ruokien laittamiseenkin.

    VastaaPoista
  3. Täytyy tunnustaa, että kuva on netistä. Sen tarkoitus on herätellä innostustani. Tunnen maun suussani, tuoksun nenässäni ...

    VastaaPoista