lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kiinalainen nykytaide

Kulttuurihistoriallisen päivän teemana oli taidehistoria meiltä ja maailmalta. Päivä oli kaunis ja keväinen, mutta hyytävän arktisen puhalluksen vuoksi kylmä. Mikäs sen sopivampaa kuin vierailla museoissa ja lämmitellä kylmän marssin jälkeen.
 
Päivä alkoi Aamos Anderssonin taidemuseosta, jossa on näytillä kiinalaista taidetta otsikolla "Kiinan muuttuvat maisemat". Kiinan kulttuuriin olen tutustunut ihan paikan päällä ja tottunut siihen, että kiinalaiset luovat taidetta kekseliäästi erilaisille alustoille. Sama meininki jatkuu ihan jokapäiväiseen elämään. Siksi sieltä kajahtaa meidänkin tiedotusvälineisiin niin paljon kummallisia uutisia. Paljon on historialn aikana levinnyt meillekin asti.
 
 
 
Näyttelyyn oli koottu taiteilijoiden tuotoksista, joka oli pohjautui vahvasti kiinalaisiin perinteisiin ja tekniikoihin. Paljon vanhaa tuttua Kiinan vierailuilta pienellä ripauksella modernia nykyaikaa.
 
Kiinalaisen taiteen lisäksi Amoksessa on monta muutakin näyttelyä. Nokkela "Työn muuttuvat kuvat - tukkijätkästä pätkätöihin" sai hymyn kasvoille monesti. Sekin oli toteutettu monella medialla ja elementillä häviten vain niukasti kiinalaiselle monimuotoisuudelle, joka on niin omintakeista ja erilaista, että tuntuu runsaammalta kuin suomalainen taiteilu.
 

Maalaustaiteen lisäksi pienet puuveistokset ovat ylivetoja.

Näyttelyiden lisäksi kotimuseon perusnäyttelyt ihastuttavat edelleen. Helppo tapa tutustua lähimenneisyyden historiaan, on tutustua aikansa kulttuurihenkilöiden koteihin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti