Hyvin on nilkka parantunut ja liikkuvuus lisääntynyt,
mutta kyllä olen sitä joka mutkassa harjoitellutkin.
Ja sama ohjelma jatkuu edelleen.
- Kävellyt portaita töissä ja kotona aina räystäälle asti ja venytellyt pohkeita ja akillesjännettä alimmalla portaalla kaiteista kiinni pitäen.
- Venytellyt töissä portailla heti aamutouhujen ja -kahvin jälkeen (toiset juo ämpärillä, minä juon pari sormen leveyttä eli juuri sen verran, että silmät poksahtaa auki).
- Aurinkoisina päivinä olen kävellyt lähemmälle joukkoliikenneasemalle iltapäivisin.
- Iltaisin kotipihalla harjoitellut molemmilla jaloilla ilmapallolta haisevan venykkeen kanssa tasapainoa. On tosi tehokas, jalat maitohapoilla joka kerran vielä kolmen viikon jälkeen. Siksi teen vuorotellen molemmilla jaloilla, toinen saa vähän huilata.
- Tasapainottelun jälkeen olen kävellyt korttelin ympäri kerran tai pari oikullisen kevätsään mielialan mukaan.
- Kävelylenkin jälkeen olen tehnyt jonkun sarjan taijia eli sen mukaan, miten mieli lähtee virtaamaan sen kummemmin valitsematta. Siinä tulee nilkalla sopivia pehmeitä liikkeitä joka suuntaan. Nilkalle sopimattomat käännökset olen vaihtanut jalan nostoon ilmaan. Käsien kanssa olen tehnyt ylimääräisiä kiertoliikkeitä, joita tavallisesti en tee. Tulee samalla huomioitua keppeihin tarrautuneet käden lihakset ohimennen.
- Välillä teen myös Asahin tasapainoharjoituksia, koska ne tuovat vaihtelua ettei tasapainoelin pääse korvakäytävässä liian helpolla.
- Kotiin tullessani olen suihkutellut jalat. Lattialle olen nakannut pienen pyyhkeen, jota olen rullaillut varpailla ja jalkaterällä edes takaisin ruttuun ja suoraksi niin kauan kunnes iho on kuivunut.
- Iltalukemisen yhteydessä olen tehnyt punaisen venyvän putken harjoitteet. Joskus olen nukahtanut jalat naruissa ja herännyt joko yöllä tai aamulla siihen että koivet ovat solmussa. Kuukauden kokemuksella olen jo oppinut aamuisin tarkistamaan, onko jalat sidottu vai löytyykö naru omalta paikaltaan.
Täytyykin kaivella ne omat qi gong muistiinpanot esiin. Siellä on lisää erilaisia tasapainoharjoituksia, joilla voisi haastaa sekä tasapainoelimen että mahdollisesti oikean jalan elämää.
Olen muokannut treenit osaksi arkea, jolloin harjoittelu lutviutuu itsestään eikä tunnu työteliäältä. Näyttää runsaalta kun tekemiset listaa. Monet asiat on olleet ihan normaalia päivittäistä arkiliikuntaa jo ennen nilkan murtumista. Nyt ne on vain otettu asteittain käyttöön paranemisen myötä, esim. työmatkakävelyt, porraskävelyt ja iltataiji. Kävellen asemalta työpaikalle kestää suunnilleen saman verran kuin bussillakin, joten aamuinen happihyppely kirkastaa mieltä tehokkaammin kuin ämpärillinen kahvia. Kohta lisään aamukävelyt mukaan kuvioon.
Oma tasapainoelimeni on aina ollut vähän omintakeinen ja toiminut miten sattuu. Siitä ja ikärappeumasta johtuen olen löytänyt harrastuksen, jonka eri tyylisuuntien (Taiji, Qigong, Yiquan ja Asahi) harjoitteilla ja tekniikoilla olen voinut kehittää sen toimintaa paremmaksi. Siitä on ollut apua monessa asiassa, vaikka en ehtinytkään reagoimaan tammikuun "lentomatkassa".
Asahi sopii kaikille kunnosta ja iästä riippumatta:
Lisätietoa Asahista (kaikki hyviä linkkejä eri nyanssein):
Lisätietoa Taijista (Kiinaksi Taijiquan, Englanniksi Taichi). Taijin kursseista löytyy tietoa kirjoittamalla taiji ja paikkakunnan nimen googleen. Oman seurani logo löytyy blogini etusivulta.